SPRZEDAŻ RYB

Łowisko Biała Przemsza
Prowadzimy całoroczną sprzedaż ryb żywych i wędzonych.
Nasze ryby pochodzą z najlepszych ekologicznych gospodarstw. Kluczem do jakości i smaku jest czysta źródlana woda i doskonałe warunki w jakich przebywają nasze ryby.
Aktualnie dostępne ryby: KARP, PSTRĄG, JESIOTR, PALIA, SZCZUPAK, SUM, AMUR, LIN, KARAŚ
Ciepłe ryby wędzone dostępne najczęściej od wczesnych godzin popołudniowych.
W zdecydowanej większości wędzimy PSTRĄGI, dodatkowo karp tusza, lub jesiotry.
Zachęcamy zdecydowanie do wcześniejszych zamówień telefonicznych ryb wędzonych (aby nie brakło) dzwoniąc do Krzyśka 603166858
ryba | cena | kg |
---|---|---|
karaś | 18,00zł | kg |
karp | 28,00zł | kg |
pstrąg tęczowy | 33,00zł | kg |
pstrąg palia | 36,00zł | kg |
pstrąg łososiowy | 36,00zł | kg |
sum | 51,00zł | kg |
jesiotr | 52,00zł | kg |
pstrąg wędzony | 57,00zł | kg |
pstrąg palia wędzony | 57,00zł | kg |
karp wędzony tusza b/głowy lub dzwonek | 68,00zł | kg |
jesiotr wędzony | 105,00zł | kg |
jesiotr wędzony dzwonek | 125,00zł | kg |
pstrąg wędzony płat | 78,00zł | kg |
szczupak | 58,00zł | kg |
Nasze ryby pochodzą z najlepszych ekologicznych gospodarstw. Kluczem do jakości i smaku jest czysta źródlana woda i doskonałe warunki w jakich przebywają nasze ryby.
Oferujemy ryby żywe (słodkowodne) lub patroszone na miejscu.
Dlaczego warto nas odwiedzić?
1. To Państwo wybieracie ryby, które są dla Państwa odpowiednie – odławiamy je i na miejscu przygotowujemy. Dzięki temu macie Państwo gwarancję świeżości.
2. Ryby są właściwie przygotowane do sprzedaży – czekają na Państwa w świeżej, przepływającej i napowietrzanej wodzie.
3. Ryby pakujemy w taki sposób, aby Państwa samochód nie ucierpiał:)
4. Zapewniamy wygodny parking i dojazd.
5. Smak naszych ryb powoduje, że ryba staje się najlepszą potrawą na Wigilijnym stole.
6. Rybami zajmujemy się z pasji do nich, a nie tylko z racji wykonywanego zawodu. Zapraszamy do własnej oceny.
Odległości:
Dąbrowa Górnicza 16km
Sosnowiec 20km
Jaworzno 18km
Olkusz 15km
Bukowno 6km
W kilku słowach o walorach kulinarnych ryb.
Pstrąg tęczowy (Salmo gaidneri) – ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych. Upodobała sobie dobrze natlenione wody rzek, dlatego przy hodowli wykorzystuje się najczystrze wody. Odznacza się niezwykłą zwinnością ruchów, dlatego Francuzi nazywają pstrąga „la petite danseuse” – mała tancerka. Według starych książek kucharskich najlepszy jest pstrąg gotowany podawany z klarowanym masłem i jajkiem. Również doceniane są pstrągi w galarecie. Obecnie najczęściej podawane są pstrągi wędzone lub z grilla. Mięso pstrąga jest bardzo delikatne. Charakteryzuje się niską kalorycznością, jest więc doskonałym urozmaiceniem diety dla osób dbających o sylwetkę. Ponadto zawiera wiele wartości odżywczych, w tym łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin i mikroelementów.
Karp (Cyprinus carpio) – jedna z cenniejszych ryb hodowanych w stawach i chyba najpopularniejsza ryba słodkowodna. W Polsce do niedawna kojarzona przede wszystkim z okresem wigilijnym. W kuchni staropolskiej goszcząca dużo częściej na stołach, przyrządzana w sosach, faszerowana, pieczona, smażona, zapiekana, marynowana. Obecnie karp powraca do łask i jego walory smakowe zostają doceniane przez coraz szersze kręgi kucharzy i konsumentów. Polecenia godny jest np. rosół z karpia, czy karp wędzony. W obu tych przypadkach można w pełni docenić soczystość i smak delikatnego mięsa. Karp może dochodzić do kilkunastu kilogramów wagi i ponad 1 m długości. Najsmaczniejsze są karpie o wadze ok. 2 kg. 100 g mięsa karpia to ok. 67 kcal – jest to ryba zaliczana do ryb tłustych. Oprócz białka, tłuszczy, w tym omega-3 i wody w mięsie karpia znajdują się witaminy A, B1, B2, C i PP oraz wapń.
Jesiotr (Acipenser) – duża ryba wędrowna, dwuśrodowiskowa, która w czasie ikrzenia wpływa do rzek. Znanych jest kilkanaście gatunków tych ryb. Ich mięso należy do jednych z najsmaczniejszych. Doskonale nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania, pieczenia, czy wędzenia. Do gotowania dobrze jest ściągnąć skórę, która jest gruba i twarda. Oprócz mięsa wykorzystuje się kulinarnie strunę grzbietową oraz ikrę, z której produkuje się najcenniejszy czarny kawior. Jesiotr, w zależności od gatunku, może osiągać nawet ponad 2 m długość i znacznie przekraczać 100 kg wagi. Mięso tej ryby jest białe, tłuste, jędrne i soczyste.