SPRZEDAŻ RYB

Prowadzimy całoroczną sprzedaż ryb żywych i wędzonych.

Nasze ryby pochodzą z najlepszych ekologicznych gospodarstw. Kluczem do jakości i smaku jest czysta źródlana woda i doskonałe warunki w jakich przebywają nasze ryby.

Aktualnie dostępne ryby: KARP, PSTRĄG, JESIOTR, PALIA, SZCZUPAK, SUM, AMUR, LIN, KARAŚ

 

AKTUALNE GODZINY OTWARCIA

środa – piątek 11:00 – 18:00

sobota – niedziela 10:00 – 16:00

poniedziałek – wtorek  ZAMKNIĘTE

 

Aktualnie ryby wędzimy CZWARTEK, PIĄTEK, SOBOTA

Ciepłe ryby wędzone dostępne najczęściej od wczesnych godzin popołudniowych.

W zdecydowanej większości wędzimy PSTRĄGI, dodatkowo karp tusza, lub jesiotry.

Zachęcamy zdecydowanie do wcześniejszych zamówień telefonicznych ryb wędzonych (aby nie brakło) dzwoniąc do Krzyśka 603166858

 

Nasze ryby pochodzą z najlepszych ekologicznych gospodarstw. Kluczem do jakości i smaku jest czysta źródlana woda i doskonałe warunki w jakich przebywają nasze ryby.

Oferujemy ryby żywe (słodkowodne) lub patroszone na miejscu.

Dlaczego warto nas odwiedzić?
1. To Państwo wybieracie ryby, które są dla Państwa odpowiednie – odławiamy je i na miejscu przygotowujemy. Dzięki temu macie Państwo gwarancję świeżości.
2. Ryby są właściwie przygotowane do sprzedaży – czekają na Państwa w świeżej, przepływającej i napowietrzanej wodzie.
3. Ryby pakujemy w taki sposób, aby Państwa samochód nie ucierpiał:)
4. Zapewniamy wygodny parking i dojazd.
5. Smak naszych ryb powoduje, że ryba staje się najlepszą potrawą na Wigilijnym stole.
6. Rybami zajmujemy się z pasji do nich, a nie tylko z racji wykonywanego zawodu. Zapraszamy do własnej oceny.

Odległości:
Dąbrowa Górnicza 16km
Sosnowiec 20km
Jaworzno 18km
Olkusz 15km
Bukowno 6km

Aktualnie w sprzedaży: PSTRĄG, KARP, JESIOTR, PALIA, SUM, LIN, AMUR, SZCZUPAK, KARAŚ

W ofercie ryby żywe
rybacenakg
amur18,50zł1
jesiotr36,00zł1
karp17,00zł1
pstrąg palia22,50zł1
pstrąg tęczowy21,50zł1
sum34,00zł1
szczupak40,00zł1
pstrąg wędzony39,00zł1
jesiotr wędzony68,00zł1
karp wędzony tusza b/głowy44,00zł1
karaś12,00zł1

 

W kilku słowach o walorach kulinarnych ryb.

Pstrąg tęczowy (Salmo gaidneri) – ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych. Upodobała sobie dobrze natlenione wody rzek, dlatego przy hodowli wykorzystuje się najczystrze wody. Odznacza się niezwykłą zwinnością ruchów, dlatego Francuzi nazywają pstrąga „la petite danseuse” – mała tancerka. Według starych książek kucharskich najlepszy jest pstrąg gotowany podawany z klarowanym masłem i jajkiem. Również doceniane są pstrągi w galarecie. Obecnie najczęściej podawane są pstrągi wędzone lub z grilla. Mięso pstrąga jest bardzo delikatne. Charakteryzuje się niską kalorycznością, jest więc doskonałym urozmaiceniem diety dla osób dbających o sylwetkę. Ponadto zawiera wiele wartości odżywczych, w tym łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin i mikroelementów.

pstrag1

Karp (Cyprinus carpio) – jedna z cenniejszych ryb hodowanych w stawach i chyba najpopularniejsza ryba słodkowodna. W Polsce do niedawna kojarzona przede wszystkim z okresem wigilijnym. W kuchni staropolskiej goszcząca dużo częściej na stołach, przyrządzana w sosach, faszerowana, pieczona, smażona, zapiekana, marynowana. Obecnie karp powraca do łask i jego walory smakowe zostają doceniane przez coraz szersze kręgi kucharzy i konsumentów.  Polecenia godny jest np. rosół z karpia, czy karp wędzony. W obu tych przypadkach można w pełni docenić soczystość i smak delikatnego mięsa. Karp może dochodzić do kilkunastu kilogramów wagi i ponad 1 m długości. Najsmaczniejsze są karpie o wadze ok. 2 kg. 100 g mięsa karpia to ok. 67 kcal – jest to ryba zaliczana do ryb tłustych.  Oprócz białka, tłuszczy, w tym omega-3 i wody w mięsie karpia znajdują się witaminy A, B1, B2, C i PP oraz wapń.

karp-1

Jesiotr (Acipenser) – duża ryba wędrowna, dwuśrodowiskowa, która w czasie ikrzenia wpływa do rzek. Znanych jest kilkanaście gatunków tych ryb. Ich mięso należy do jednych z najsmaczniejszych. Doskonale nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania, pieczenia, czy wędzenia. Do gotowania dobrze jest ściągnąć skórę, która jest gruba i twarda. Oprócz mięsa wykorzystuje się kulinarnie strunę grzbietową oraz ikrę, z której produkuje się najcenniejszy czarny kawior. Jesiotr, w zależności od gatunku, może osiągać nawet ponad 2 m długość i znacznie przekraczać 100 kg wagi. Mięso tej ryby jest białe, tłuste, jędrne i soczyste.

jesiotr-1

Kontaktuj się z nami: 603166858 Krzysztof