SPRZEDAŻ RYB

ryby wędzone tradycyjnie

Łowisko Biała Przemsza

Prowadzimy całoroczną sprzedaż ryb żywych i wędzonych.

Nasze ryby pochodzą z najlepszych ekologicznych gospodarstw. Kluczem do jakości i smaku jest czysta źródlana woda i doskonałe warunki w jakich przebywają nasze ryby.

Aktualnie dostępne ryby: KARP, PSTRĄG, JESIOTR, PALIA, SZCZUPAK, SUM, AMUR, LIN, KARAŚ

Dni i godziny otwarcia 

środa – piątek 11:00 – 17:00

sobota  10:00 – 16:00

niedziela- wtorek –  ZAMKNIĘTE 


Ciepłe ryby wędzone dostępne najczęściej od wczesnych godzin popołudniowych.

W zdecydowanej większości wędzimy PSTRĄGI, dodatkowo karp tusza, lub jesiotry.

Zachęcamy zdecydowanie do wcześniejszych zamówień telefonicznych ryb wędzonych (aby nie brakło) dzwoniąc do Krzyśka 603166858

rybacenakg
karaśBRAKkg
karp28,00złkg
pstrąg tęczowy31,00złkg
pstrąg palia35,00złkg
pstrąg łososiowy35,00złkg
sumBRAKkg
jesiotr49,00złkg
pstrąg wędzony54,00złkg
pstrąg palia wędzony54,00złkg
karp wędzony tusza b/głowy lub dzwonek68,00złkg
jesiotr wędzony89,00zł
kg
jesiotr wędzony dzwonek98,00zł
kg
pstrąg wędzony płat78,00złkg
szczupakBRAKkg

Nasze ryby pochodzą z najlepszych ekologicznych gospodarstw. Kluczem do jakości i smaku jest czysta źródlana woda i doskonałe warunki w jakich przebywają nasze ryby.

Oferujemy ryby żywe (słodkowodne) lub patroszone na miejscu.

Dlaczego warto nas odwiedzić?
1. To Państwo wybieracie ryby, które są dla Państwa odpowiednie – odławiamy je i na miejscu przygotowujemy. Dzięki temu macie Państwo gwarancję świeżości.
2. Ryby są właściwie przygotowane do sprzedaży – czekają na Państwa w świeżej, przepływającej i napowietrzanej wodzie.
3. Ryby pakujemy w taki sposób, aby Państwa samochód nie ucierpiał:)
4. Zapewniamy wygodny parking i dojazd.
5. Smak naszych ryb powoduje, że ryba staje się najlepszą potrawą na Wigilijnym stole.
6. Rybami zajmujemy się z pasji do nich, a nie tylko z racji wykonywanego zawodu. Zapraszamy do własnej oceny.

Odległości:
Dąbrowa Górnicza 16km
Sosnowiec 20km
Jaworzno 18km
Olkusz 15km
Bukowno 6km

W kilku słowach o walorach kulinarnych ryb.

Pstrąg tęczowy (Salmo gaidneri) – ryba słodkowodna z rodziny łososiowatych. Upodobała sobie dobrze natlenione wody rzek, dlatego przy hodowli wykorzystuje się najczystrze wody. Odznacza się niezwykłą zwinnością ruchów, dlatego Francuzi nazywają pstrąga „la petite danseuse” – mała tancerka. Według starych książek kucharskich najlepszy jest pstrąg gotowany podawany z klarowanym masłem i jajkiem. Również doceniane są pstrągi w galarecie. Obecnie najczęściej podawane są pstrągi wędzone lub z grilla. Mięso pstrąga jest bardzo delikatne. Charakteryzuje się niską kalorycznością, jest więc doskonałym urozmaiceniem diety dla osób dbających o sylwetkę. Ponadto zawiera wiele wartości odżywczych, w tym łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3, witamin i mikroelementów.

pstrag1

Karp (Cyprinus carpio) – jedna z cenniejszych ryb hodowanych w stawach i chyba najpopularniejsza ryba słodkowodna. W Polsce do niedawna kojarzona przede wszystkim z okresem wigilijnym. W kuchni staropolskiej goszcząca dużo częściej na stołach, przyrządzana w sosach, faszerowana, pieczona, smażona, zapiekana, marynowana. Obecnie karp powraca do łask i jego walory smakowe zostają doceniane przez coraz szersze kręgi kucharzy i konsumentów.  Polecenia godny jest np. rosół z karpia, czy karp wędzony. W obu tych przypadkach można w pełni docenić soczystość i smak delikatnego mięsa. Karp może dochodzić do kilkunastu kilogramów wagi i ponad 1 m długości. Najsmaczniejsze są karpie o wadze ok. 2 kg. 100 g mięsa karpia to ok. 67 kcal – jest to ryba zaliczana do ryb tłustych.  Oprócz białka, tłuszczy, w tym omega-3 i wody w mięsie karpia znajdują się witaminy A, B1, B2, C i PP oraz wapń.

karp-1

Jesiotr (Acipenser) – duża ryba wędrowna, dwuśrodowiskowa, która w czasie ikrzenia wpływa do rzek. Znanych jest kilkanaście gatunków tych ryb. Ich mięso należy do jednych z najsmaczniejszych. Doskonale nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania, pieczenia, czy wędzenia. Do gotowania dobrze jest ściągnąć skórę, która jest gruba i twarda. Oprócz mięsa wykorzystuje się kulinarnie strunę grzbietową oraz ikrę, z której produkuje się najcenniejszy czarny kawior. Jesiotr, w zależności od gatunku, może osiągać nawet ponad 2 m długość i znacznie przekraczać 100 kg wagi. Mięso tej ryby jest białe, tłuste, jędrne i soczyste.

jesiotr-1

Kontaktuj się z nami: 603166858 Krzysztof